Energia regenerabilă clasează România în topul Uniunii Europene. Suntem înaintea Olandei – țara morilor de vânt

de: Iozan Carmen
19 09. 2021

Energia regenerabilă este un domeniu în care România trebuie să se afirme mai mult. Se pare că, nu ne comparăm cu nimeni din regiunea Uniunii Europene.

România este printre țările care micșorează media de emisii de dioxid de carbon din Europa, cu 3,8 tone/capita. Răzvan Nicolescu, membru în consiliul general al Institutului European pentru Tehnologie și Inovare a participat la sesiunea privind teme emergente pe agenda diplomației. Aceasta a avut loc în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Mi se pare foarte important în perioada următoare să fim un pic mai curajoși”, a afirmat Nicolescu. El a spus că „avem 24% energie regenerabilă în momentul acesta, în mixul nostru energetic. Nu mai există nicio țară în Europa Centrală și de Est care să aibă un asemenea procent”.

Cu ce țări putem să ne comparăm?

Putem chiar să ne comparăm cu țări avansate din Uniunea Europeană. Luăm exemplu Olanda, țara morilor de vânt, așa cum a fost cunoscută la nivel mondial. Are 14% energie regenerabilă . Suntem singura țară din Europa Centrală și de Est care își propune mai mult de 30%. Singura, de departe. Vorbesc mult vecinii noștri polonezi, unguri, bulgari, dar în realitate, pe hârtie, planurile lor arată altfel, lucrurile acestea trebuie cunoscute. Si dacă noi nu le spunem, atunci e greu să fie cunoscute”.

El a mai afirmat că doar o singură țară din Europa stă mai bine decât noi, ea este Suedia și are 3,2 tone de emisii/capita. Acestea sunt datele furnizate de Banca Mondială. Nicolescu a subliniat că „noi suntem printre cei care tragem foarte mult în jos media europeană la emisii și nu ne comparăm cu nimeni din regiune”.

”Lucrurile acestea trebuie spuse. Noi, așa cum suntem, în momentul de față, creăm un impact pozitiv și ajutăm foarte mult la combaterea schimbărilor climatice în Europa și în lume. Dacă noi nu spunem lucrurile acestea, nu trebuie să ne mirăm dacă noul președinte al Statelor Unite organizează un summit și nu suntem la acea masă la care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fim reprezentanți ai regiunii”, a arătat Nicolescu.